Noile clase energetice

Din martie 2021 vor exista noi etichete energetice, si clase de eficienta energetica revizuite, pentru aparatele electrocasnice.

Ce este eticheta energetica?

Eticheta energetica are scopul de a arata clientilor toate datele privind eficienta energetica, pentru a permite o comparatie mai buna in raport cu alte produse.
De-a lungul timpului, electrocasnicele au devenit mai eficiente din punct de vedere al costurilor si al consumului energetic.

De ce se adopta noua eticheta energetica?

Noua eticheta energetica, introdusa incepand cu 2020, va evalua performanta energetica pe o scala mult mai larga de produse, simplificand comparatiile intre acestea. De asemenea, va seta noi standarde in optimizarea consumului de energie, va aduce economii suplimentare pentru consumatori si va contribui la indeplinirea angajamentelor fata de protectia mediului.

Cum se calculeaza noua clasa de eficienta energetica?

Clasa de eficienta energetica a surselor de lumina se determina conform celor stabilite in tabelul 1, pe baza eficacitatii totale a retelei de alimentare ηTM, care se calculeaza impartind fluxul luminos util declarat Φuse (exprimat in lm) la consumul de putere in modul activ declarat Pon (exprimat in W) si inmultind cu factorul aplicabil FTM din tabelul 2, după cum urmeaza:

Tabelul 1

Clasa de eficienta energetica Eficacitate totala a retelei de alimentare TM (lm/W)
A 210 ≤ TM
B 185 ≤ TM < 210
C 160 ≤ TM < 185
D 135 ≤ TM < 160
E 110 ≤ TM < 135
F 85 ≤ TM < 110
G TM < 85

Tabelul 2

Tipul sursei de lumina Factor FTM
Nedirectionala (NDLS) care functioneaza pe retea (MLS) 1,000
Nedirectionala (NDLS) care nu functioneaza pe retea (NMLS) 0,926
Directionala (DLS) care functioneaza pe retea (MLS) 1,176
Directionala (DLS) care nu functioneaza pe retea (NMLS) 1,089

Nu se schimba eficienta energetica a produsului achizitionat!

Se schimba doar clasificarea energetica, adica litera de pe eticheta.

Ce se modifica la eticheta energetica?  

 

 

 

Dupa cum se poate vedea din imaginea alaturata, cea mai semnificativa schimbare la noile Etichete energetice (imaginea din dreapta) este eliminarea claselor plus de eficienta energetica, de exemplu A+++. In viitor, clasificarea se va face de la A la G. De asemenea, se vor folosi noi metode pentru masurarea consumului de energie si pentru determinarea clasei etichetei. In plus, vei putea sa extragi informatii suplimentare despre produs in mod direct prin intermediul unui cod QR afisat pe eticheta energetica. Codul QR te redirectioneaza catre o baza de date administrata de UE din 01.03.2021. Aici poti vizualiza si descarca fisele tehnice pentru toate aparatele care necesita noua eticheta energetica. Accesul la baza de date se poate face si prin Internet.

 

 

Dupa cum se poate observa din grafic, echivalenta vechilor clase energetice cu cele noi nu este una directa, noua clasa energetica a unui produs fiind influentata in mod direct de consumul efectiv si nu neaparat de vechea clasa energetica. Astfel, produsele care aveau clasa A+++ de consum vor avea putea echivalenta in clasele B si C din noua clasificare, clasa A++ va acoperi clasele C, D si E iar clasa A+ va avea echivalent in clasele E si F.