Noile clase energetice

Din martie 2021 vor exista noi etichete energetice, și clase de eficiență energetică revizuite, pentru aparatele electrocasnice.

Ce este eticheta energetică?

Eticheta energetică are scopul de a arăta clienților toate datele privind eficiența energetică, pentru a permite o comparație mai bună în raport cu alte produse.
De-a lungul timpului, electrocasnicele au devenit mai eficiente din punct de vedere al costurilor și al consumului energetic.

De ce se adoptă noua etichetă energetică?

Noua etichetă energetică, introdusă începând cu 2020, va evalua performanța energetică pe o scală mult mai largă de produse, simplificand comparațiile între acestea. De asemenea, va seta noi standarde în optimizarea consumului de energie, va aduce economii suplimentare pentru consumatori și va contribui la îndeplinirea angajamentelor față de protecția mediului.

Cum se calculează noua clasă de eficiență energetică?

Clasa de eficiență energetică a surselor de lumina se determina conform celor stabilite in tabelul 1, pe baza eficacității totale a rețelei de alimentare ηTM, care se calculează împărțind fluxul luminos util declarat Φuse (exprimat în lm) la consumul de putere în modul activ declarat Pon (exprimat în W) și înmulțind cu factorul aplicabil FTM din tabelul 2, după cum urmează:

Tabelul 1

Clasa de eficiență energetică Eficacitate totală a rețelei de alimentare TM (lm/W)
A 210 ≤ TM
B 185 ≤ TM < 210
C 160 ≤ TM < 185
D 135 ≤ TM < 160
E 110 ≤ TM < 135
F 85 ≤ TM < 110
G TM < 85

Tabelul 2

Tipul sursei de lumină Factor FTM
Nedirecțională (NDLS) care funcționează pe rețea (MLS) 1,000
Nedirecțională (NDLS) care nu functionează pe rețea (NMLS) 0,926
Directională (DLS) care funcționeaza pe retea (MLS) 1,176
Direcțională (DLS) care nu funcționează pe rețea (NMLS) 1,089

Nu se schimbă eficiența energetică a produsului achiziționat!

Se schimba doar clasificarea energetică, adică litera de pe eticheta.

Ce se modifică la eticheta energetică?  

 

 

 

După cum se poate vedea din imaginea alăturată, cea mai semnificativă schimbare la noile Etichete energetice (imaginea din dreapta) este eliminarea claselor plus de eficiență energetică, de exemplu A+++. În viitor, clasificarea se va face de la A la G. De asemenea, se vor folosi noi metode pentru măsurarea consumului de energie și pentru determinarea clasei etichetei. În plus, vei putea sa extragi informații suplimentare despre produs în mod direct prin intermediul unui cod QR afișat pe eticheta energetică. Codul QR te redirecționează către o bază de date administrată de UE din 01.03.2021. Aici poti vizualiza și descărca fișele tehnice pentru toate aparatele care necesită noua etichetă energetică. Accesul la baza de date se poate face și prin Internet.

 

 

După cum se poate observa din grafic, echivalența vechilor clase energetice cu cele noi nu este una directă, noua clasă energetică a unui produs fiind influențată în mod direct de consumul efectiv și nu neapărat de vechea clasă energetică. Astfel, produsele care aveau clasa A+++ de consum vor avea putea echivalenta în clasele B si C din noua clasificare, clasa A++ va acoperi clasele C, D si E iar clasa A+ va avea echivalent în clasele E si F.